دانلود مقاله حکمرانی خوب در سطح خرد
Download the article on good governance at the micro level
——————————————————
چکیده
حکمرانی خوب مفهومی است که اخیراً بیشتر در علم سیاست، مدیریت دولتی و به ویژه در مدیریت توسعه استفاده میشود. در مدیریت دولتی اصول حکمرانی خوب به عنوان جنبه پارادایم جدیدی که تأکید بر نقش مدیران دولتی در فراهم آوردن و ارائه خدمات با کیفیت بالا که شهروندان و گروههای مختلف از آن بهرهمند هستند، اشاره دارد. همچنین این رویکرد جدید از افزایش روزافزون استقلال مدیریتی به طور ویژه از طریق کاهش کنترلهای دستگاههای مرکزی، تقاضاها، در ارتباط با هر دو جنبه عملکرد شخصی و سازمانی دارد. حکمرانی خوب باعث میشود که صدای عامه مردم زمانیکه تصمیمات اخذ و منابع تخصیص مییابند به گوش برسد. سازمانها، نهادها، و صاحبنظران مختلف هر یک شاخصهایی را برای حکمرانی خوب بیان کردهاند، اما بیشتر آن شاخصها در سطح ملی یا بینالمللی (سطح کلان) بودهاند، و کمتر به بیان شاخصهای حکمرانی خوب در سطح سازمانی (سطح خرد) پرداخته شده است. در این مقاله شش شاخص که شامل نتیجهگرایی، اثربخشی نقشها و وظایف، ارتقای ارزشها، شفافیت، ظرفیت سازی و پاسخگویی میباشند به عنوان شاخصهای اصلی مورد بررسی قرار گرفتهاند.
مقدمه
جهان امروز با چالشهایی مواجه است که ناشی از دگرگونی حاصل از پیشرفت علم و صنعت و طرح نیازهای جدید سازمانی و اجتماعی است. یکی از مهمترین آن، چالشهای فراروی بخش عمومی در تولید کالاها و خدمات عمومی است. یکی از مباحث بسیار مهم و درعین حال جدید که از دهه ۱۹۸۰ به بعد در ادبیات توسعه مطرح شده، موضوع حکمرانی خوب است. این مسأله به ویژه در کشورهای در حال توسعه در راستای استقرار و نهادینهسازی جامعه مدنی جایگاه ویژهای یافته است .حکمرانی خوب حاکی از تغییر پارادایم نقش دولت و حکومتها میباشد. حکمرانی تنها در مورد دستگاهها یا کارگزاران دولتی نمیباشد، بلکه از آن مهمتر در مورد کیفیت حکمرانی است که شاخصها و ابعاد آن را تشریح میکند. حکمرانی خوب یعنی شفافیت، پاسخگویی، عدالت، و ارتقای تساوی افراد در برابر قانون. لذا باعث میشود که صدای عامه مردم زمانیکه تصمیمات اخذ و منابع تخصیص مییابند به گوش برسد. این حکمرانی است که متعلق به مردم است و توسط مردم شکل می گیرد.
در سالهای گذشته سازمانهای دولتی توجه ناچیزی به کیفیت خدمات یا پاسخگویی به ارباب رجوع معطوف ساختهاند، اما با عنایت به نهضتی که «مدیریت دولتی نوین» نامگذاری شده است، این وضعیت از دهه ۱۹۹۰ میلادی دچار دگرگونی شده است. مدیریت دولتی نوین بر عملیات مدیریت حرفهای (به جای آنکه صرفاً اداره امور باشد) تأکید دارد که شامل کیفیت خدمات، مدیریت عملکرد و مدیریت ریسک میباشد. بر همین اساس اندیشمندان حوزه مدیریت دولتی تمام همت خود را به کار بستهاند تا ضمن ارائه شاخصهای علمی و مقبول، زمینه را برای حکمرانی خوب فراهم آورند.
مروری کوتاه بر مفهوم حکمرانی خوب
سیر تکاملی تاریخی از درک مفهوم حکمرانی خوب وجود دارد. این مفهوم ابتدا در قرن بیستم در زمینه بحث بین تحلیلگران کسب و کار و اقتصاددانان، به عنوان روشی برای تأکید بر ساختار و استراتژیهای مدیریت شرکت در جهت افزایش بهرهوری و سود شکل گرفت. در اواخر دهه ۱۹۸۰ این مفهوم برای بحث در حوزه توسعه اجتماعی و اقتصادی از طریق تمرکز بر نقش دولت در این زمینهها گسترش یافت. اساساً مفهوم حکمرانی خوب به وسیله بانک جهانی در جهت توانمندی و تسهیل موفقیت اصلاحات توسعه اقتصادی ارائه شد. در دهه ۱۹۹۰ این مفهوم به وسیله UNDPمورد استقبال قرار گرفت. UNDP ایده حکمرانی خوب را برای ارائه مدلی که کشورها را برای رسیدن به توسعه انسانی توانمند میسازد، توسعه داد.
نتیجه گیری
آنچه که گذشت، اشاره به تعاریف حکمرانی و حکمرانی خوب و نیز شاخصهای حکمرانی خوب در سازمانهای دولتی در سطح سازمانی (سطح خرد) داشته است. همانطور که گفته شد، با شکلگیری نهضت مدیریت دولتی نوین، بر عملیات مدیریت حرفهای تأکید گردید، و سازمانهای دولتی نسبت به کیفیت خدماترسانی خود در قبال ارباب رجوع حساسیت بیشتری نشان دادند. همچنین بیان شد، که شاخصهای حکمرانی خوب به جنبه پارادایمی جدیدی در مدیریت دولتی اشاره دارند. سازمانها، نهادها، و افراد مختلف شاخصهایی را برای حکمرانی خوب مطرح کردهاند، اما بیشتر آنها در سطح ملی و یا بینالمللی بودند و کمتر در سطح سازمانی عنوان شدهاند یعنی دارای مفاهیم گسترده ای هستند مانند اثربخشی حکومت یا ثبات سیاسی و غیره. اما در این مقاله شاخصهای حکمرانی خوب در سازمانهای دولتی به طور اجمالی بررسی شد، شاخص هایی که ملموس تر هستند و بیان گردید که این شاخصها شامل نتیجهگرایی، اثربخشی نقشها و وظایف، ارتقای ارزشها، شفافیت، ظرفیتسازی، و پاسخگویی میباشند. همانطور که در شکل ۲ نشان داده شد نتیجهگرایی در مرکز شاخصهای حکمرانی خوب و پاسخگویی تمام آنها را در بر میگیرد. نکته مهمی که باید مدنظر قرار داد این است که در تحقق کلیه شاخصهای بالا مدیران و مقامات رده بالای سازمان نقش کلیدی را ایفا میکنند.
دانلود مقاله حکمرانی خوب در سطح خرد
قیمت : 3000 تومان
[ بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود ]